Rondreis Peru? Dit zijn onze mooiste ervaringen!

Peru. Het land van wereldwonder Machu Picchu, grazende alpaca's en locals in kleurrijke kledij, maar ook van het onbekende Kuelap en de indrukwekkende Rainbow Mountain. Vijf van onze specialisten hebben tijdens hun reis hun ervaringen bijgehouden en delen nu hun favoriete momenten!

Onze reisspecialisten
29-08-2019
Latijns-Amerika
Peru
Magazine-artikel
Cultuur, Natuur

De Inca Trail naar Machu Picchu

Reisspecialist Chantal: “Vroeg in de ochtend stap ik in Ollantaytambo in de trein richting Aguas Calientes. De rit die volgt gaat dwars door het dal van Urubamba en is een belevenis op zich. Door de panoramaramen kijk ik langs de rotsen omhoog en hoe langer we onderweg zijn, hoe groener de wereld om mij heen wordt. Het avontuur is begonnen!

Bij kilometerpaaltje 104 stappen we uit en beginnen we aan de beroemde Inca Trail. Via smalle bergpaadjes lopen we rustig naar boven. Dat is ook wel nodig, want ik kom er al snel achter dat wandelen op deze hoogte een flinke uitdaging is. Ik ben regelmatig buiten adem en voldoende water drinken is een must. We lopen door bossen, langs tropische bloemen en dan, ogenschijnlijk uit het niets, staan we voor indrukwekkende Inca-ruïnes. We nemen kort de tijd om de steile akkerterrassen van Wiñay Wayna te bewonderen en vervolgen dan onze weg.

Na vijf uur wandelen komen we aan bij Intipunku (de Zonnepoort), het eindpunt van de Inca Trail. Het idee dat ik hetzelfde pad naar de verborgen stad heb afgelegd als de Inca’s eeuwen geleden geeft me kippenvel. Omdat de Zonnepoort hoger ligt dan Machu Picchu, is het uitzicht over het ruïnecomplex prachtig en ik kijk mijn ogen uit. Ongelofelijk dat mensen hier ooit gewoond hebben en dat zij de stad op zo’n afgelegen plek hebben kunnen bouwen...”


Bijzondere ontmoeting in de Heilige Vallei

Reisspecialist Simone: “Bij aankomst in het dorpje Misminay, dat in de Heillige Vallei ligt, merk ik hoe gastvrij de Peruanen zijn. De mannelijke inwoners nemen me meteen mee op sleeptouw: we maken samen Adobestenen (die gebruikt worden om huizen te bouwen), ploegen het land om en eren samen Pachamama (Moeder Aarde). Dit doen we door wierook, cocabladeren, gedroogde bloemen en een scheut Chicha (een lokale drank) te offeren. De dames, in hun bontgekleurde kledij, geven me daarna een demonstratie in wol wassen, verven en weven.

Aan stilzitten doen we vandaag niet. ’s Middags maak ik samen met de inwoners een wandeling naar het uitzichtpunt ‘Mirador de Moray’. Ik word begeleid door getrommel en gefluit en onderweg komen we een paar loslopende, makke stieren tegen. Na een flinke klim kijk ik boven uit over de prachtige bergen van de Andes, talloze groene akkers en (zoals de naam van het uitzichtpunt al aangeeft) over Moray. Deze proefterrassen uit de Incatijd lijken vanaf deze hoogte haast klein!

Als we terugkomen in het dorp, krijg ik een eenvoudige maar heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Gezamenlijk genieten we van de kip, bonen, verse kaas, salade van uien en tomaten én de prachtige sterrenhemel. Als de nacht valt krijg ik nog een flesje warm water in mijn handen gedrukt, om koude voetjes in bed tegen te gaan. Wat een unieke ervaring!”


Cuzco en Rainbow Mountain

Reisspecialist Lizzie: “Op het balkonnetje van Cafe Capuchino kijk ik uit over het levendige Plaza de Armas en denk ik terug aan de afgelopen zeven weken in Cuzco. Urenlang heb ik op balkonnetjes als deze doorgebracht met het kijken naar spelende kinderen, verliefde stelletjes, straatartiesten, ballonnenverkopers en de dagelijkse bezigheden die zich op dit plein afspeelden. Plaza de Armas is typerend voor Cuzco als stad: gezellig en sfeervol.

De afgelopen weken heb ik dit ook ervaren tijdens het slenteren door de kleine steegjes van de artistieke wijk San Blas, mijn bezoekjes aan de San Pedro Markt waar de locals fruit, vlees, vis, specerijen en kleding inslaan en tijdens de avonden in barretjes waar livemuziek de klok slaat. De vele gesprekken met de inwoners zal ik ook niet snel vergeten. Ik blijf het opvallend vinden hoe aardig ze hier zijn; iedereen is oprecht geïnteresseerd in waar je vandaan komt en waarom je hun land bezoekt.

En dan het bezoek aan Rainbow Mountain eerder deze maand… De vier uur durende tocht naar de top op 5020 meter hoogte was zeker niet gemakkelijk, maar het was iedere seconde meer dan waard. Waar anders ter wereld kom je onderweg lama’s en alpaca’s tegen? En het uitzicht op de ‘Zeven Kleuren Berg’ – onvergetelijk! Helaas is het nu tijd om de mooiste stad van Peru achter me te laten. Gelukkig wacht de volgende bestemming al om ontdekt te worden: op naar Huanchaco.”


Kuelap, het tweede Machu Picchu

Reisspecialist Anouk: “Bij aankomst merk ik meteen dat ik bij de grens met de Amazone ben. De temperatuur is aangenaam en vogels, libellen en vlinders vliegen boven mijn hoofd. We stappen in de auto en rijden over een kronkelende weg naar het plaatsje Leymebamba. We passeren kleine bergdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en waar oude vrouwtjes voor hun huis zitten om een kledingstuk te breien. Locals verplaatsen zich per motortaxi of te paard, af en toe zien we een schaap, koe, alpaca of akkers waarop groenten verbouwd worden. Leymebamba blijkt ook zo’n schattig bergdorpje te zijn. Het ligt ver van de bewoonde wereld en er is alleen een kleine supermarkt te vinden. Dit is onze uitvalsbasis voor Kuelap, dé highlight van deze regio.

Na een goede nachtrust rijden we verder richting het plaatsje Tingo. Hier stappen we in de enige kabelbaan die Peru rijk is en ‘vliegen’ zo’n 20 minuten boven de Utcubamba-vallei voordat we Kuelap bereiken. Kuelap wordt ook wel het tweede Machu Picchu genoemd, omdat ook deze ruïnes op een afgelegen plaats in de bergen zijn gevonden. Maar waar de Machu Picchu uit de Inca-tijd stamt, is Kuelap nóg ouder (het komt uit de Chachapoyas-cultuur). Eenmaal in Kuelap aangekomen is het eerste wat ik van de voormalige stad zie de enorme muur van stenen blokken. Ik draai me om en geniet van het prachtige uitzicht. Vanaf 3000 meter hoogte kijk ik uit over de Utcubamba-vallei. Na een wandeling rondom de stadsmuur loop ik via de ingang de citadel binnen. Er staan voornamelijk ruïnes van huizen; ronde gebouwen van steen die vroeger wel vijf meter hoog waren. De meest opvallende ruïne is echter die van de tempel, waar vroeger offers gebracht werden. Omdat er zo weinig toeristen zijn is het in Kuelap heerlijk stil. Om me heen hoor ik de vogeltjes fluiten en staan een paar lama’s rustig te grazen. Wauw!”


Raften in de Heilige Vallei

Reisspecialist Mirjam: “Met veel zin in het raften, maar toch enigszins gespannen, hijsen we ons in de wetsuits. Na uitgebreide instructies stappen we in de boot en bergen we onze extra setjes kleren en handdoeken op. Het water van de Urubamba-rivier is nu nog rustig, waardoor we op ons gemak kunnen genieten van de prachtige omgeving van de Heilige Vallei. Pas als de stroomversnellingen komen begint het echte werk. De adrenaline stroomt door mijn lichaam, want op 2800 meter hoogte raften is niet iets wat ik dagelijks doe. Terwijl we over de snelstromende rivier voortbewegen worden we omringd door de indrukwekkende bergen van de Andes, passeren we Inca-ruïnes en zien we de trein naar Machu Picchu voorbijkomen…”Ook enthousiast geworden? Bekijk dan onze rondreizen door Peru!Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika