Reizen door ruig Alaska

Alaska: de staat van ruige landschappen vol gletsjers, bergen, meren en rivieren. De staat van ongerepte natuur en wildernis. De staat die reisspecialist Melanie Modder sinds haar rondreis in haar hart gesloten heeft. Ze deelt haar ervaringen dan ook met veel plezier.

Melanie Modder
18-11-2016
Noord-Amerika
Alaska, Amerika
Reisverslag
Activiteiten, Natuur

Laat het avontuur beginnen

Na een lange vlucht komen we aan in Anchorage, de grootste stad van Alaska. Hier verblijven we een nacht om bij te komen van de vlucht en ons op te laden voor het avontuur dat ons te wachten staat. De volgende dag begint de reis naar mijn gevoel dan ook pas echt, als het Denali National Park op het programma staat. In de uren die we in de auto doorbrengen om van Anchorage naar het nationale park te rijden, laten we ons verrassen door de schoonheid van de natuur. Prachtige vergezichten passeren regelmatig de revue. Deze autorit is zeker geen straf.

 

’s Avonds is er tijd voor ontspanning als we aanschuiven bij het Alaska Cabin Nite Dinner Theatre. In een authentieke blokhut in het Denali Park Village krijgen we een inkijkje in het Alaska van begin twintigste eeuw. Oftewel, een inkijkje in het Alaska ten tijde van de gold rush en de vele mijnwerkers. Een geweldige mix van kleurrijke verhalen, levendige muziek en humor volgt. Dit alles terwijl we genieten van een typisch Amerikaanse all you can eat maaltijd, waarbij de Alaska zalm, barbecue ribs, aardappelen en maiskolven uiteraard niet ontbreken. Een goed begin van deze reis.

Rijden door Alaska is geen straf: je wordt telkens verrast door de schoonheid van de natuur
Rijden door Alaska is geen straf: je wordt telkens verrast door de schoonheid van de natuur

De Big Five van Alaska

De volgende dag staan we al om vijf uur op voor de Denali Wilderness Tour. Dit is dé tour die je echt niet mag overslaan wanneer je het Denali NP bezoekt (je mag het park overigens ook niet op eigen houtje ontdekken, je kunt alleen via een tour het park in). Al met al zijn we zo’n acht uur onderweg en in die tijd leren we van onze gids alles over het park, de geschiedenis, de vegetatie en de wilde dieren die we tegenkomen. En we komen nogal wat wilde dieren tegen! We zien onder andere beren, Dalls schapen, elanden, rendieren en vossen. De Big Five van Alaska kunnen we dus van onze bucketlist afstrepen. Jammer genoeg hebben we Mount McKinley (de hoogste berg van Noord-Amerika) vandaag niet gezien. Net als vele andere dagen in het jaar, was hij deze dag in wolken gehuld. De prachtige landschappen en de indrukwekkende dieren van het Denali NP doen ons deze teleurstelling echter vergeten. We hebben vandaag echt prachtige ervaringen opgedaan!

 


"De Big Five van Alaska kan ik nu van mijn bucketlist afstrepen"


 

Vanuit Denali NP rijden we de dag erna door naar Fairbanks, onze tussenstop voordat we Glenallen aandoen. Fairbanks is niet echt een bijzondere stad, er zijn slechts een aantal bezienswaardigheden. Het blijkt maar weer dat je niet voor de steden maar voor de ruige natuur naar Alaska gaat. Maar als je er toch bent, dan is de Chena Indian Village walking tour (onderdeel van de Fairbanks Riverboat Discovery) een aanrader. Je bezoekt dan een dorp van de Athabascan Indianen en leert hoe zij overleven in het barre Arctische klimaat. Wilde dieren worden er gebruikt voor voedsel en bescherming, berkenbasten kano’s zonder metalen bevestigingsmiddelen zorgen voor vervoer en vurenhouten hutten dienen als primitieve schuilplaatsen. Leuk om te zien hoe anders zij hier leven dan wij in Nederland.

het Denali National Park
het Denali National Park

Het eeuwige ijs van de Root Glacier

Via de Richardson Highway vervolgen we onze weg vanuit Fairbanks naar Glenallen, waar we zeker een hele dag over doen. We rijden door onherbergzame delen van Alaska en spotten af en toe de Alaska pijplijn die grotendeels dezelfde route volgt als deze snelweg. Langzaamaan maakt de toendra plaats voor de toppen van de Wrangell Mountains, de reden dat wij deze tocht maken. Na een heerlijke nachtrust in Glenallen staan we wederom vroeg op en voeren een race tegen de klok: er staat een vliegtuig op ons te wachten! Met een bushplane reizen we namelijk verder naar het Wrangell St. Elias National Park, het grootste nationale park van Amerika. De vlucht is een excursie op zich en valt met geen pen te beschrijven. Gedurende dertig minuten vlieg je over gletsjers, diepe dalen en hoge, besneeuwde bergen.

 

Bij aankomst worden we opgewacht door het personeel van de lodge, waarna we naar onze accommodatie gebracht worden. We besluiten de omgeving te verkennen en doen die middag nog mee aan een gletsjerwandeling. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen we de circa 2 mijl vanuit Kennicott naar het eeuwige ijs van de Root Glacier. Eenmaal daar aangekomen binden we de stijgijzers onder en zetten we de eerste stappen op het ijs. Eindeloze wanden en paden van ijs volgen. Wat voel ik me klein en nietig in dit grandioze landschap. Vermoeid maar voldaan keren we weer terug naar onze lodge. Wat jammer dat we hier maar een dag zijn, ik zou me hier dagen kunnen vermaken.

Grandioze landschappen in het Wrangell Elias National Park
Grandioze landschappen in het Wrangell Elias National Park

Tot slot: de Prince William Sound Cruise

Een bushplane brengt ons weer terug naar de bewoonde wereld. We stappen weer in de auto om de reis te vervolgen naar Valdez. Dit is een bekende vissershaven van waaruit cruises en kayaktochten naar de gletsjers varen. Ook wij gaan voor een cruise, namelijk de Prince William Sound Cruise. Gedurende zes uur vertelt de kapitein over de flora en fauna van het Columbia Glacier gebied en zien we diverse gletsjers en vele dieren. Walvissen, zeeleeuwen, otters en papegaaiduikers laten allemaal even hun gezicht zien. Van de gletsjers maakt vooral de Maeres Glacier diepe indruk. Van de beweeglijke gletsjer vallen regelmatig brokken af die in zee storten. Het geluid van het scheurende en brekende ijs blijft je tot in de lengte van dagen bij. De Prince William Sound Cruise was zonder twijfel de perfecte afsluiter van ons bezoek aan ruig Alaska.

De Prince William Sound Cruise is de perfecte aflsluiter van mijn reis
De Prince William Sound Cruise is de perfecte aflsluiter van mijn reis


Bekijk onze Alaska reizen en ontdek net als Melanie de ongerepte natuur van deze bijzonder staat.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika