Indianen en presidenten in de Black Hills van South Dakota

Hoog boven de typerende graslanden van South Dakota torenen de zogeheten Black Hills uit, een klein gebergte dat diverse nationale parken en monumenten herbergt. En dat is precies de reden waarom reisspecialist Lyanca Feenstra dit gebied bezocht! Ze zag bizons in het Custer State Park, vloog over de presidenten van Mount Rushmore en was getuige toen de Native Americans werden geëerd bij het Crazy Horse Memorial.

Lyanca Feenstra
13-10-2017
Noord-Amerika
Amerika
Reisverslag
Activiteiten, Natuur

Bizons in het Custer State Park

Mijn reis begint in het Custer State Park, dat bekend staat om de bizons die er in het wild leven. De jeeps voor het spotten van wildlife staan voor ons klaar en nog voordat we onze riemen goed en wel hebben vastgemaakt, zien we al de eerste bizons. Het park maakt zijn reputatie meer dan waar, want de rest van de dag zie ik regelmatig hoe een bruine, donzige vacht zich afsteekt tegen de groene heuvels. Het wordt bijna een spel: wie ziet de meeste bizons? Ook andere dieren laten zich tijdens de tour zien, zoals prairiehonden en pronghorns (ook wel gaffelantilopes). Met een voldaan gevoel rijden we na een aantal uur terug naar ons hotel. Vlak voordat we daar aankomen, rennen er nog twee bizons vlak langs de jeeps. Alsof ze ons nog even gedag willen zeggen. Wat een memorabele dag! 

De ruige kant van Custer State Park

De volgende ochtend worden we afgezet bij de Gulch RV Park & Campground. De invulling van deze dag was een verrassing, maar als we de ATVs (een soort quad) op een rij zien staan weten we: het is tijd om ons van onze wilde kant te laten zien en het gaspedaal in te trappen! Het leuke is dat je het Custer State Park zo op een hele andere manier ervaart. Gisteren zagen we de groene heuvels en de bizons, vandaag maken we kennis met het ruigere stuk van het park. De heuvels zijn veranderd in bergen en verder zien we veel meer meren. Door de regenval rijden we af en toe door een modderige plas, wat deze rit tot een nog groter avontuur maakt. En die modderige kleren? Die nemen we graag voor lief. Wat een kick!

De twee gezichten van het Custe State Park: vlak en vol bizons versus ruig en vol bergen!
De twee gezichten van het Custe State Park: vlak en vol bizons versus ruig en vol bergen!

Een toeristische route naar Crazy Horse Memorial: Needles Highway

De daaropvolgende nacht is voor ons van korte duur, want we staan vroeg op om over de Needles Highway van Custer naar het Crazy Horse Memorial te rijden. Het blijkt al snel dat het vroege opstaan een goede keuze was. Omdat de smalle weg vol scherpe bochten zit en we om de haverklap stoppen om foto’s te maken van de befaamde Needles (vele granieten pilaren en torens die het landschap domineren), duurt de rit al snel een paar uur. Mooie stops zijn onder andere de Cathedral Spires en Sylvan Lake. Bij dat laatste punt zijn we zelfs zo enthousiast foto’s van het meer met de Needles op de achtergrond aan het maken, dat een collega spontaan in het water belandt.

Rijden over de Needles Highway met de schitterende Cathedral Spires
Rijden over de Needles Highway met de schitterende Cathedral Spires

Crazy Horse Memorial

Eenmaal aangekomen bij het Crazy Horse Memorial ben ik al snel onder de indruk van het verhaal achter het monument. Korcak Ziolkowsk begon tientallen jaren geleden aan het ontwerp en de bouw van dit monument dat Crazy Horse, een voormalig leider van de Lakota-stam, portretteert. Het monument is dan ook tot stand gekomen om de Native Americans (indianen), de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent, te eren. Het gehele project wordt gefinancierd uit giften en inmiddels zetten de kinderen van Korcak het werk voort. Per schoolbus worden we naar de voet van het monument vervoerd en pas daar realiseer ik me hoe immens dit beeld gaat worden. Op het moment is slechts een klein deel van het beeld uitgehakt in rotsen en het zal nog jaren duren voordat het helemaal af is, maar ook nu al is het indrukwekkend om te zien. De details in het gezicht van Crazy Horse zijn sprekend en vanaf grote afstand al zichtbaar. Een monsterklus voor een meesterwerk!

De details van het Crazy Horse Memorial zijn verbluffend
De details van het Crazy Horse Memorial zijn verbluffend

De presidenten van Mount Rushmore

Van het ene memorial reizen we door naar het andere memorial: het Mount Rushmore National Memorial. Bij aankomst merk ik meteen het verschil tussen beide monumenten. Waar Crazy Horse familiair en kleinschalig aanvoelt, is Mount Rushmore zakelijker en nationalistischer ingesteld. Na binnenkomst lopen we door een straat van vlaggen van alle Amerikaanse staten. Aan het einde van die straat doemen ineens de stenen hoofden van de verschillende presidenten voor ons op. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln staren me indringend aan. Het valt me meteen op dat de bril van Theodore Roosevelt zo knap is gemaakt. Er is geen bril gehouwen, maar door de schaduwen en lijnen lijkt het alsnog alsof hij een bril op heeft. Wat een waanzinnig oog voor detail moeten de beeldhouwers hebben gehad! Ga je ook naar Mount Rushmore? Vergeet dan niet om een ijsje naar het recept van Thomas Jefferson te halen in de kantine. Je krijgt er zelfs een ‘handgeschreven’ recept van Mr. President himself bij. 

De Black Hills vanuit een ander perspectief

Op mijn laatste dag in de Black Hills staat er weer een verrassing op het programma. Ik mag vanuit een helikopter deze prachtige omgeving nog eens ervaren. We vliegen eerst tien minuten over Custer State Park en zien zelfs vanuit de lucht nog wildlife. Dan vliegen we over een berg en staan we plotseling oog in oog met de presidenten die ik gisteren vanaf de grond bewonderde. Voor ik het weet vervolgen we de vlucht en vliegen we door naar het Crazy Horse Memorial. Dolenthousiast stap ik 15 minuten later weer uit de helikopter: dit was de kers op de taart!
Enthousiast geworden door de ervaringen van Lyanca? Bekijk dan onze reizen naar South Dakota, die ook goed te combineren zijn met de Rocky Mountains en Yellowstone!Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika