Een reis door het muzikale zuiden van Amerika

Reisspecialist Lyanca maakte samen met collega's Amely, Sascha en Carola een roadtrip door The Deep South van Amerika. Het bleek een ervaring om nooit meer te vergeten. Ze genoten van de blues en countrymuziek in New Orleans en Nashville, waren diep onder de indruk van het slavernijverleden van de regio en peddelden in een kajak door een moeras vol alligators...

Lyanca Feenstra
30-04-2019
Noord-Amerika
Amerika
Magazine-artikel
Cultuur, Natuur

De New Orleans Blues

New Orleans - Jackson Square

Onze reis door The Deep South start in New Orleans. De stad staat bekend om de blues en jazz en tijdens een wandeling door het French Quarter komen we meteen in aanraking met deze swingende muziekstijlen. Op iedere straathoek laten muzikanten hun talenten aan voorbijgangers horen. De rest van de wijk is al even gezellig en sfeervol. Koloniale huizen met balkons vol bloembakken, de paard- en wagens op Jackson Square en de statige St. Louis Cathedral kenmerken het French Quarter. We begeven ons naar de beroemde Bourbon Street. Deze straat blijkt echter het tegenovergestelde te zijn van de rest van het French Quarter; felle neonlichten en harde muziek overstemmen er het authentieke New Orleans. Gelukkig vinden we even later wat we zoeken op Frenchmen Street, waar voornamelijk locals hun muziekhart ophalen en hun kunsten vertonen. Een aanrader!


Oak Alley Plantation: een indrukwekkende geschiedenis

De volgende dag rijden we richting de Oak Alley Plantation, waar het slavernijverleden centraal staat. In de nagebouwde slavenhuisjes krijgen we inzicht in hoe het eraan toeging op de plantages: wat voor taken de slaven hadden, wat de straffen waren en hoe de slaven leefden. Hoe meer we leren, hoe stiller we worden. Deze huisjes steken schril af bij het statige plantagehuis. Onder begeleiding van een gids lopen we ook daar doorheen, waardoor we ook een inkijkje krijgen in het leven van de eigenaren. De tour eindigt bij de voordeur van het huis, waar we uitkijken op een lange rij met oude eikenbomen. Terwijl we over dit pad lopen denken we na over de gruwelijkheden die hier, tussen de prachtige natuur, hebben plaatsgevonden.

Oak Alley Plantation
Oak Alley Plantation

Kajakken in de swamps

Swamp & Vicksburg

The Deep South staat niet alleen bekend om de muziek en het slavernijverleden, maar ook om zijn swamps en bayous. Wat het verschil is? Een swamp is een bos dat in stilstaand water staat en een bayou is een bos dat in stromend water staat. In beide leven alligators. We stappen dan ook met enige spanning in onze kajaks bij de swamp van Martin Lake. Binnen vijf minuten is het al raak, we spotten de eerste alligator. Nadat ons is verteld dat alligators niet geïnteresseerd zijn in een hapje mensenvlees, peddelen we een stuk rustiger verder. En inderdaad, zodra wij dichterbij komen duiken de dieren weg. We genieten tijdens de tocht van het verkoelende briesje (heerlijk in dit warme, vochtige klimaat!) en de mooie natuur vol dichte begroeiing. Teruggekomen bij de auto’s blijken we meer moeite te hebben met de kajak uitstappen dan met er instappen. Niet zo gek als je je bedenkt dat we met vier panische vrouwen zijn die oog in oog staan met een spin. Ik denk dat we banger waren voor deze spin dan voor de 3.5 meter lange alligators die we tegenkwamen… Haha!


De slag om Vicksburg

Via Lafayette (heerlijke cajun-gerechten) en Natchez (prachtige antebellumhuizen) komen we later die week aan in Vicksburg. We merken hier meteen dat we ons in een andere staat bevinden: de vlakke swamps en bayous hebben plaatsgemaakt voor glooiende heuvels en dichte bossen. Hier bezoeken we het Vicksburg National Military Park dat in het teken staat van de oorlog tussen de noordelijke staten (die de slavernij af wilden schaffen) en de zuidelijke staten (die met hun vele plantages afhankelijk waren van de slavernij). In het park rijden we langs verschillende staatsmonumenten (iedere staat die bij de oorlog betrokken was heeft zijn eigen herdenkingsmonument voor de gevallenen), zien we overgebleven kanonnen opgesteld staan en luisteren we naar de verhalen over de jonge jongens die met gevaar voor eigen leven op het slagveld stonden. Ook hier zijn we weer stil van de indrukwekkende geschiedenis van The Deep South.


Memphis: Elvis en meer

Memphis

Onze weg vervolgt zich naar de stad van blues, soul en rock & roll: Memphis! Elvis galmt uit onze speakers als we al zingend en swingend de stad binnenrijden. We verblijven in The Guesthouse at Graceland, op loopafstand van het huis van Elvis en onze Elvis-ervaring begint dan ook met een tour over het landgoed. In het landhuis krijgen we een koptelefoon en tablet mee en aan de hand van geluidsfragmenten (anekdotes worden o.a. door zijn dochter Lisa Marie verteld) leren we over zijn leven, carrière en muziek. De tour eindigt bij zijn graf, dat nog iedere dag van verse bloemen wordt voorzien door fans. Daarna bezoeken we nog de musea die over het landgoed verspreid staan en we kijken onze ogen uit. We zien zijn uitbundige pakken, zijn autocollectie (inclusief de iconische roze cadillac) en privévliegtuigen en we luisteren naar zijn vele platen. Of je nou fan bent of niet, het levensverhaal van Elvis blijft bijzonder en zijn muziek is revolutionair geweest – een bezoek aan Graceland mag dus niet ontbreken tijdens een verblijf in Memphis!

 

Dat Memphis muziek ademt ervaren we ook op andere plekken in de stad. Zo liggen er aan Beale Street talloze blues clubs. We schuiven aan bij de B.B. King’s Blues Club, populair onder zowel toeristen als locals, en genieten er van heerlijke spareribs en de muziek van een lokale bluesband. Uiteraard slaan we ook de historische Sun Studio (waar Elvis, Johnny Cash en B.B. King hun muziek opnamen) en het Stax Museum (the museum of American Soul; een superleuk, interactief museum met in het midden een dansvloer) niet over.


Nashville: Music City van Amerika

Op weg naar de volgende stad staat er countrymuziek op in de auto. Dat kan maar een ding betekenen: Nashville here we come! Dé plek in de stad die symbool staat voor de countrymuziek is de Grand Ole Opry, een muziektempel waar al vele country-artiesten de sterren van de hemel hebben gespeeld. Iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag kun je hier shows van gerenommeerde muzikanten bijwonen, dus mocht je in de gelegenheid zijn: koop een kaartje en geniet! Voor ons was dit helaas niet mogelijk, maar ook tijdens de rondleiding backstage konden we gelukkig al van de sfeer proeven. Omdat we toch livemuziek wilden meemaken zijn we die avond naar Broadway gegaan. Met onze cowboyboots aan dansten we op de muziek in de lokale barretjes en genoten we vanaf de rooftopbars van het uitzicht over downtown Nashville en de verfrissende drankjes onder de heldere sterrenhemel.

Atlanta: verrassing van deze reis

We eindigen onze reis in het minder bekende Atlanta. Voor ons allemaal een complete verrassing: wat een leuke, hippe en schone stad! We dompelen ons onder in de wereld van Coca-Coca in het interactieve museum, krijgen een rondleiding door de studio’s van het CNN-hoofdkantoor en bezoeken het Museum of Civil and Human Rights. Hier leren we over Martin Luther King en zijn gevecht voor gelijkheid ten tijde van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Wederom een indrukwekkende ervaring. Wat een bijzondere afsluiting van deze mooie reis!
Wil je in de voetsporen van Lyanca treden en een reis maken die in het teken staat van geschiedenis, cultuur en muziek? Bekijk dan onze rondreizen door The Deep South.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika