Yukon: Larger than life!

Larger than life. Een passendere slogan hadden ze niet kunnen kiezen voor Yukon, het wilde hart van Canada. Hier kun je uren rijden over eindeloze wegen zonder ook maar iemand tegen te komen, en dat met uitzicht op imponerende bergen, gletsjers, bossen en meren! Reisspecialist Lyanca maakte een reis door dit ongerepte gebied.

Lyanca Feenstra
14-06-2018
Noord-Amerika
Canada
Reisverslag
Natuur

De wildernis van Yukon

Onze reis begint in Whitehorse, de hoofdstad van Yukon. Bij een hoofdstad denk je al snel aan groots en druk, Whitehorse is echter allesbehalve dat. Het voelt er dorps en knus aan en de 23.000 inwoners vind je nergens terug. Het echte Yukon-avontuur start dan ook pas buiten de stadsgrenzen.

 

De volgende ochtend rijden we dan ook de stad uit, waar de wildernis meteen begint. We volgen een mooie route door de bergen om uiteindelijk in Haines Junction uit te komen. Dit plaatsje is letterlijk slechts een kruispunt met wat hotelletjes en winkeltjes, maar belangrijk omdat het als uitvalsbasis dient voor het Kluane National Park. Dit park wordt gedomineerd door hoge bergen, gletsjermeren, ijsvelden en valleien. We stappen in een Cessna om dit natuurgeweld vanuit de lucht te ervaren. Een letterlijk hoogtepunt van onze reis: de besneeuwde bergtoppen en botsende gletsjers zijn adembenemend mooi!

Met collega's Linda(L), Rianne (MR) en Josee(R) vloog ik(ML) boven het Kluane National Park
Met collega's Linda(L), Rianne (MR) en Josee(R) vloog ik(ML) boven het Kluane National Park

Top of the World Highway: met je hoofd in de wolken

Het volgende hoogtepunt volgt al snel als we over de Top of the World Highway rijden. Vanuit Beaver Creek rijden we via Tok en Chicken in Alaska (leuk die plaatsnamen hier!) naar Dawson City. Deze onverharde weg gaat niet door de valleien van Yukon, maar brengt je over de pieken van de bergen. Daardoor zitten we soms letterlijk met onze hoofden in de wolken! Voor het merendeel van de rit kunnen we echter mijlenver vooruitkijken en genieten we van prachtige landschappen. Omdat wij in september reizen, is alles goudgekleurd. Toch grappig, want Yukon staat ook bekend om haar goudmijnen.

Top of the World Highway
Top of the World Highway

Goudkoorts in Dawson City

Dé goudmijnstad van Yukon is Dawson City, waar de Top of the World Highway ons uiteindelijk brengt. In de hoogtijdagen woonden hier bijna 40.000 mensen. Nu er geen goud meer te vinden is, is dat aantal echter teruggelopen naar slechts 2000 mensen. Desondanks proef je er echt nog de goudkoorts van de 19e eeuw. Zo kun je bij Claim 33 naar je eigen goud zoeken en zie je bij aankomst meteen de bermen waarin men vroeger naar goud zocht.

 

’s Avonds proeven we de lokale specialiteit: de Sourtoe Cocktail. Het verhaal gaat dat een man zijn teen verloor tijdens een extreem koude winter en dat deze in een fles alcohol werd bewaard om hem te behouden. De fles zou later gevonden en leeggedronken worden. Deze legende wordt in Dawson City levend gehouden door het serveren van een cocktail met een ‘echte’ teen; de Sourtoe Cocktail. Ik probeer er niet bij stil staan en giet het drankje snel achterover (de teen mag je gelukkig in het glas achterlaten), waarna ik het enige echte Sourtoe Certificaat ontvang. Dit pronkstuk lacht mij nu dagelijks toe vanaf mijn bureau!

Dawson City
Dawson City

Dempster Highway: een van de meest unieke ritten ter wereld

De volgende dag vertrekken we vanuit Dawson City naar de Dempster Highway, een van de meest unieke ritten ter wereld. De weg brengt ons naar het Tombstone Territorial Park, een van de grootste verrassingen van deze reis. Besneeuwde bergtoppen steken er schitterend af tegen de helderblauwe lucht en doordat wij in de herfst reizen zijn de toendra’s prachtig rood en paarsgekleurd. Onze gids neemt ons mee naar de mooiste uitzichtpunten, waaronder eentje waarvandaan wij de Tombstone Mountain (waarnaar het park is vernoemd) goed kunnen zien. Deze berg is alleen na een driedaagse wandeling te bereiken, maar zelfs vanaf dit uitzichtpunt is te ervaren hoe groots deze berg is.

Tombstone Territorial Park
Tombstone Territorial Park

Het Noorderlicht!

Later die week beleven we nog meer onvergetelijke momenten. We overnachten in het Southern Lakes Resort, een unieke plek waar vijf cabins staan die allemaal uitzicht hebben op het meer. Het blijkt de ideale plek om een van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld te aanschouwen: het Noorderlicht. Terwijl wij met een kop warme thee bij het kampvuur zitten, voert Moeder Natuur een ongelooflijke lichtshow op. Groene en paarse vlagen dansen aan de hemel. In stilte staar ik naar de hemel en geniet. Wat gaaf om dit mee te maken!

Het Noorderlicht
Het Noorderlicht

Terug naar de bewoonde wereld

Nog vol adrenaline van wat we de vorige avond hebben gezien, rijden we weer terug naar Whitehorse. Onderweg maken we nog een aantal stops, waarvan Carcross Desert een van de meest bijzondere is. Midden tussen de bergen en meren vinden we hier opeens een stuk woestijn. Niet iets wat je verwacht in dit gebied! Ook Emerald Lake blijkt een stop meer dan waard. Zoals de naam al aangeeft, bewonderen we hier een smaragdgroen meer, dat extra groen kleurt door de zon. De goudgeelgekleurde bomen die het meer omringen maken het schitterende plaatje compleet.

 

En dan is het einde van deze reis alweer in zicht... Bij aanvang van onze reis voelde Whitehorse als klein en knus, maar als we hier na 8 dagen in de wildernis terugkeren voelt het opeens aan als een immense stad. We moeten weer wennen aan de mensen, stoplichten en het feit dat er andere weggebruikers zijn. De ongerepte natuur en vriendelijke inwoners van Yukon hebben mijn hart gestolen en ik zou graag eens terugkomen om meer te ontdekken!

Yukon heeft mijn hart gestolen!
Yukon heeft mijn hart gestolen!


Net als Lyanca door het wilde hart van Canada reizen? Bekijk dan onze reizen naar Yukon!

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika